Nejdříve pitný režim:

Den před odběrem je dobré vypít minimálně 3 litry tekutin. Pokud máte více nEž 80 kg, tak raději 3,5 litrů. Do pitného režimu se však nepočítá káva ani černý, zelený a jiný čaj. V den odběru záleží na denní době. Pokud darujete ráno, vypijte alespoň 0,75 – 1 litr, pokud odpoledne, tak kolem 2 – 2,5 litru a když navečer, doporučuje se 3 – 3,5 litru.

Čím více přijmete tekutin, tím více je pak Vaše krev “naředěná” a lépe při odběru “teče”. Jelikož je krevní plazma z 91% voda, je i následná regenerace lepší.

Kofeinové nápoje doporučujeme co nejvíce omezit a alkohol pak vynechat úplně!

 

A jak s jídlem:

Den před odběrem a v den odběru je důležitý kvalitní a vyvážený jídelníček s minimem tuku. Když to přeženete s tukem, plazma je pak často zakalená a nepoužitelná!! 

Co je doporučeno jíst:

  • Pečivo: chléb (světlý, celozrnný, toustový), rohlíky, housky, pufované chlebíčky.
  • Maso: nesmažené, bez kůže, např. libové hovězí, krůtí, kuřecí, treska, králík.
  • Přílohy: rýže, těstoviny, vařené brambory, pohanka.
  • Šunka s vysokým obsahem masa (85% masa a více).
  • Polévky: netučný vývar, zeleninové polévky nezahuštěné jíškou.
  • Zelenina a ovoce.
  • Ovesné vločky.
  • Luštěniny (hrách, fazole, čočka).
  • Vejce: pouze bílky.
  • Sladkosti: marmelády či med s bílým nebo tmavým pečivem, ovocný sorbet.
  • Netučné mléčné výrobky (sýry do 20 % tuku v sušině., nízkotučné mléko, netučný tvaroh, lehký cottage, lehká mozzarella, lehký klasický i řecký jogurt).

A čemu se vyhnout?

  • Tuky: sádlo a máslo, majonéza.
  • Mléčné výrobky: smetana, sýry s obsahem 30 % tuku v sušině a více, včetně tavených sýrů, dále smetanové jogurty, tučný tvaroh.
  • Tučné ryby: losos, tuňák, sardinky v oleji, rybí saláty s majonézou.
  • Maso: tučné, smažené, vnitřnosti, paštiky, salámy, párky, slanina, klobásy, sója.
  • Ořechy a semínka např. lnu, dýně, slunečnice: včetně ořechových másel a pomazánek, tyčinky, patří sem i mák a kokos.
  • Sladkosti: čokoláda, sušenky, dorty, zákusky, smetanové zmrzliny.
  • Pečivo: koblihy, croissanty, koláče, záviny, buchty.
  • Polévky: instantní a jíškou zahuštěné polévky, tučný vývar, gulášová polévka.
  • Pokrmy z brambor: hranolky, bramboráky, bramborové lupínky.
  • Omáčky: smetanové, sýrové, jíškou zahuštěné omáčky (koprová, svíčková ad.)
  • Vejce: vařené celé vejce, volské oko, míchané vejce, omeleta, vejce se slaninou.

Dopřejte si zhruba 1 – 1,5 hodiny před odběrem kvalitní a lehkou stravu. Nebudete mít hlad a nestane se, že se Vám udělá nevolno. Může to být třeba celozrnný (žitný) chléb se šunkou a ovoce, nebo ovesná kaše, případně jogurt řeckého typu bez tuku.